17 Mayıs 2010 Pazartesi

BİTKİ ÇAYLARI VE FAYDALARI

En çok içtiğimiz ya da ismini en sık duyduğumuz bitki çaylarının tam olarak bize ne fayda sağladığını ve yan etkilerini biliyor musunuz?

İşte en çok bilinen çaylarla ilgili derleyip toparladığım bir yazı:

ADAÇAYI


     Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazmı kolaylaştırır. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Bakterilere, virüslere, mantar hastalıklarına iyi gelir.

     Öksüren kişilerin göğsünü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.

BÖĞÜRTLEN ÇAYI


     Özellikle benim çok severek içtiğim bir çay,liptonun böğürtlen çayını çok seviyorum ama doğalını içmek en iyisi..Hafif kabız edici özelliği olmakla beraber; İdrar söktürür. Ayaktaki şişlikleri giderir. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

      Hafıza kaybını önler, diş etleri, bademcik ve boğaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanılmaktadır. Ağız yaralarını giderir. Kan yapıcıdır. Ses kısıklığını giderir. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ayrıca tadı çoooook güzel :) Canım istedi şimdi!

ELMA ÇAYI


      Nefes darlığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Vücuttaki toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Bağırsakları temizler, karaciğeri besler, sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir.

      Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir. Böbrekteki kum ve taşların düşürülmesinde yardımcı olur, kanı temizler, hazmı kolaylaştırır. Ateşi düşürür.

      Elbette doğal olarak kaynatıp içmemiz en iyisi, ama üşenenler için poşet olarak "Doğadan elma çayı"nı öneririm...Ayrıca Lipton'un Yeşil Elma Çayı da çok güzel :)


IHLAMUR ÇAYI


      Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve gıcık giderici olarak çay halinde kullanılır.Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır.Gerçekten sinirim bozuk olduğu, kızgın olduğum zamanlarda ıhlamur çayı beni hep rahatlatmıştır,mutlaka sinirli bir zamanınızda ilaç almadan önce bu çayı içmeyi deneyin.

      Ben aktardan ıhlamur bitkisini alıp,kaynatarak içiyorum, hiç bir markanın ıhlamur çayını sevmiyorum maalesef, zaten kaynarken ortama saldığı koku bile beni rahatlatmaya, dedemli,anneannemli soğuk kış gecelerinde sobanın kenarında oturup, kestane kızarttığımız çocukluk zamanlarıma götürmeye yetiyor :) Ihlamur bitkisini alırken mutlaka dikkat etmeniz gereken,yapraklarının değil de çiçeğini almanız, dandik aktarlar , maliyeti azaltmak için çiçekten çok yaprak koyarlar nerdeyse poşete,öyle aktarlardan ıhlamur almayın ve nerdeyse %100 e yakın ıhlamur çiçeği alabileceğiniz bir aktar bulun,kaynatmadan önce de poşetin içine sızmış olan yaprakları ayıklayın,cunku ıhlamurun bütün faydasını tutuyor , vücudunuza hiç bir fayda sağlamıyor ve siz sadece güzel tadlı bir çay içmiş oluyorsunuz.

      Ayrıca ıhlamur balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler. Öksürüklerde yumuşatıcı rahatlatıcı ve terletici etkilere sahiptir.


ISIRGAN ÇAYI


       İdrar arttırıcı özelliğe sahiptir.Metabolizmayı uyarıcı ve kuvvet verici, idrar yolları iltihabında ödem çözücü özelliğe sahiptir. Toksin atıcı, bakterilere karşı koruyucu etkisi vardır.Özellikle zayıflamak isteyenlerin işini çok kolaylaştıracak bir çay :) Kalbe de çok faydalıdır.


KEKİK ÇAYI


      Bakterilere karşı etkisi bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Balgam söktürücüdür, kuru ve balgamlı öksürüklerde rahatlatıcı etkisi vardır


LİMON ÇAYI


      A, B, C ve D vitaminleri ihtiva eder. Kalbi ferahlatır, böbrek tıkanıklıklarını ve bademcik iltihaplarını giderir. Tansiyonu düşürür. Aman tansiyonunuz benim gibi 10'a 5-6'larda seyrediyorsa ,uzak durun derim :) Zira limonata bile benim başımı döndürmeye yetiyor..

      Ayrıca nezleye iyi gelir. Sinir sistemini yatıştırır. Mideyi rahatlatarak hazmı kolaylaştırır, idrar sökmede etkilidir. Mide bulantısını keser ve kusmayı önler.


KUŞBURNU ÇAYI


      Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C, B1 ve B12 vitamini vardır.

      İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Nezle ve gribe karşı koruyucudur.

      Kuşburnu , A vitamini ve karotenoidler içermesi nedeniyle gece körlüğü ve diğer göz problemlerine iyi gelir ve bağışıklığı arttırır. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Romatizma ağrılarını giderir. Basur tedavisinde kullanılır.


MELİSSA ÇAYI

      Yapraklar yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sâhiptir. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Hafıza zayıflığına faydalıdır. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri keser.

      Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır. Daha çok çay hâlinde kullanılır. Balgama ve sedef hastalıklarına çok faydalıdır. Kalbe kuvvet ve ferahlık verir. Çarpıntı ve sıkıntıyı uzaklaştırıp zihni açar. Akrep sokmalarında yakı yapılırsa faydalıdır. Diş ağrılarını dindirir.


 NANE ÇAYI


     Yapraklari çay hâlinde yatıştırıcı, midevi,  gaz söktürücü, bulantıyı giderici olarak kullanılır.Nane esansı, çok miktarda zehir etkili olmasına karşılık, az miktarı mide ağrılarına ve bulantılara karşı kullanılabilir.


NANE-LİMON ÇAYI


     Mide ağrılarını geçirir. Bulantıyı önler. Migren, uykusuzluk, baş dönmesi ve nezleye iyi gelir. Mide spazmlarını giderir. Kronik karın ağrılarını giderir. Gaz söktürücü. Kramp giderici, ağrı kesici ve antiseptik özellikleriyle ferahlatıcı özellikleri vardır.


NANE-IHLAMUR ÇAYI


     Organizmanın savunma gücünü arttırarak ateşli soğuk algınlıklarını kısa sürede giderilmesinde etkilidir. Uykusuzluğa iyi gelir. Spazm gidericidir. Kan dolaşımını düzenleyerek migren ağrılarının giderilmesine faydalı olur. Göz çapaklarının giderilmesinde faydalıdır.


PAPATYA ÇAYI


     Çay hâlinde sabahları aç karnına bir bardak içilebilir. İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basurda ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir.

     Bakterilere karşı oları etkisiyle iltihapları giderir. Boğaz, solunum yolu, mide ve bağırsak iltihap ve ağrılarını gidermede faydalıdır. Haricen deri ve mukoza iltihaplarında kullanılır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda gaz söktürücü olarak kullanılır.


PORTAKAL-ELMA ÇAYI


     Sindirim sistemine olumlu etkileri vardır. Soğuk algınlığı, öksürük, ses kısıklığına karşı kullanılır. Yatıştırıcıdır. Uyku verir, içindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalıdır.

     Kolesterolü düşürür, idrar ve hacet yollarındaki sorunları giderir. Vücudun su dengesini korur. Yüksek derecede potasyum içerir.

    Cildin kurumasını sağlar. Kırışıklıkların meydana gelmesini önler. Kasları kuvvetlendirir. Damar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Kalp krizi önlemede faydalıdır. Bulantı ve kusmayı gidermede etkilidir.


REZANE-ANASON ÇAYI


    Mide ve bağırsak gazlarını gidericidir. Hazım kolaylaştırıcı, iştah açıcı özelliğe sahiptir. Uyku hissi verir.. Ağrı kesicidir. Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar. Kalbi kuvvetlendirir ve yorgunluğu giderir.


REZENE ÇAYI


    Mide ve bağırsak hareketlerini arttırır.

    Bronş mukozası üzerindeki salgıları arttırmada ve iltihap gidermede etkilidir. Gaz söktürücü ve süt artırıcıdır. Göz damarlarını kuvvetlendirir. Çocuklarda iştah açıcıdır.


SİNAMEKİ ÇAYI


    En çok kullanılan müshil ilâcıdır. Kolit ve kabızlıkta kullanılmaz.


YEŞİL ÇAY


    Yeşilçay içerisindeki kateşinler sayesinde; kanser riskini azaltır, tümörü küçültür.

    Kolesterolü düşürür. Tansiyonu dengeler. Kan şekerini ayarlar. Bakterileri öldürür.

    Ağız kokusunu önler. Grip virüsünü öldürür. İçerisindeki vitamini sayesinde performansı olumlu yünde etkiler.

    Yorgunluğu ve uyku halini ortadan kaldırır. İdrar söktürücüdür. Stresi azaltır Kan damarlarını güçlendirir. Diş çürümesini önler, içerisindeki E vitamini sayesinde antioksidan olarak rol oynar.

    Yaşlanmayı geciktirir. Kanser hücrelerinin gelişmesini önler. Akciğer, mide, bağırsak, karaciğer ve deri kanserlerini önleyici etki yapar. Damar sertliğini önler. Kemik erimesini engeller. Kilo verdirir. Migrene faydalıdır.

    Yani her derde deva yeşilçayı keşke daha fazla içebilsem, sıcak olarak hiç hoşuma gitmiyor :(


ZENCEFİL-IHLAMUR ÇAYI


    Nefes darlığı, astım bronşitte faydalıdır. Bağırsak gazlarını giderir. Karın ağrılarını keser. Karaciğer tıkanıklığını, mide üşütmesini giderir. İshali keser. Ağrı kesicidir. Unutkanlığı giderir. Müzmin bronşite karşı çok etkilidir. Her türlü soğuk algınlığına iyi gelir. Gevşetici, sakinleştirici ve terleticidir.


SALEP


Öksürük ve bronşite faydalıdır. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Zihni çalıştırma gücünü arttırır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails